Про ІІІ етап Всеукраїнської олімпіади з фізики

Згідно наказу департаменту освіти і науки Рівненської облдержадміністрації ІІІ етап олімпіади з фізики відбудеться 06 лютого 2024 року у м. Дубно для команди Дубенського району; у м. Сарни для команд Сарненського та Вараського районів; у м. Рівне для команд Рівненського району та закладів обласного підпорядкування. Початок олімпіади о 10.00. Тривалість олімпіади 3 години.

Учням 8 – 11 класу буде запропоновано 5 завдань.

 8 – класникам будуть запропоновані завдання з тем за 7 клас: «Механічний рух», «Взаємодія тіл. Сила», «Механічна робота та енергія», за 8 клас: “Теплові явища”, “Електричні явища (до теми Електричний струм)”

9 – класникам будуть запропоновані завдання  з тем за 7 клас: «Взаємодія тіл. Сила», за 8 клас: “Теплові явища», «Електричні явища. Електричний струм», за 9 клас: «Світлові явища», “Механічні та електромагнітні хвилі”. Частково буде використано матеріал за 7 клас “Рівномірний рух по колу”. Під час підготовки зверніть увагу учнів на поняття ідеальні та неідеальні амперметр і вольтметр.

 10 – класникам будуть запропоновані завдання з тем  за  9 клас: “Світлові явища”, “Рух і взаємодія. Закони збереження” за 10 клас: “Механіка” . Частково буде використано матеріал за 7 клас “Тиск рідин”.

11 – класникам будуть запропоновані завдання з тем за 10 клас: “Механіка”, “Молекулярна фізика та термодинаміка”,  за 11 клас: , “Електродинаміка”, “Електромагнітні коливання та хвилі”. Буде використано матеріал за 7 клас “Виштовхувальна сила”.

Перша задача для всіх класів – це задача на вміння аналізувати графіки. П’ята  задача – це псевдоекспериментальна задача, в якій будуть наведені табличні дані результатів експерименту. Можливо для полегшення розв’язку учням доведеться будувати графіки.

Усі завдання будуть оцінюватися за 5-бальною шкалою(0, 0,5, 1, 1,5…).

Необхідні довідкові дані будуть наведені в умові конкретної задачі.

Учасникам дозволяється користуватися калькулятором. Всі інші технічні засоби, довідкові матеріали забороняються.

Умови завдань та їх розв’язки для ознайомлення всіма бажаючими будуть розміщені 07 лютого на сайті лабораторії природничо-математичної освіти та технологій (Фізика) у розділі «Олімпіади», «Завдання та розв’язки», «Фізика».

Успіхів Вам у підготовці до олімпіади.